Înființarea Comitetului Interministerial pentru programul România Atractivă
Guvernul României a aprobat luni Hotărârea privind înființarea, organizarea și funcționarea Comitetului Interministerial pentru programul România Atractivă în vederea stabilirii obiectivelor incluse în cele 12 rute turistice/culturale din Planul Național de Redresare și Reziliență al României.
Actul normativ stabilește componența Comitetului Interministerial, constituit la nivel de experți, cu rol consultativ, fără personalitate juridică, din care fac parte reprezentanți cu drept de vot din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, Ministerului Culturii și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Componenta 11. „Turism și cultură” din cadrul PNRR are ca obiectiv sporirea coeziunii sociale, economice și teritoriale și crearea de noi locuri de muncă, de a atrage investiții ce generează valoare adăugată stimulând dezvoltarea socială și culturală. Investiția nr.1 „Promovarea celor 12 rute turistice/culturale” din cadrul Componentei 11 presupune sprijin financiar pentru promovarea a 12 rute și modernizarea /reabilitarea siturilor turistice cu impact național și internațional incluse în acestea, identificate în zonele considerate a fi destinație optimă. Rutele aferente Investiției 1 vor avea 2 componente importante după cum urmează:
- Componenta de promovare prin intermediul digitalizării rutelor, semnalistică, aplicații pentru telefon;
- Componenta de restaurare, revitalizare, construire.
Cele 12 rute sunt:
- Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
- Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
- Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
- Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate;
- Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;
- Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
- Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate;
- Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
- Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
- Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate;
- Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării);
- Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională.