Bucătar (COD COR 512001)
COD CURS
- Cod COR 512001
TIP CURS
- Curs de calificare nivel 3
DURATA
- 720 de ore, din care 240 de ore teorie şi 480 de ore pregătire practică (aproximativ 6 luni)
CONDIȚII DE ACCES
- Studii – învățământ general obligatoriu
ACTE NECESARE
- Copie carte de identitate
- Copie certificat de naștere
- Copie certificat de căsătorie (dacă este cazul)
- Copie diplomă de studii
- Aviz medical cu specificația „apt pentru a desfășura activități în domeniul alimentar
PREŢ
- 1000 lei/persoană (nu se aplică TVA)
*Nu se percep taxe suplimentare de înscriere sau examinare
PREGĂTIRE TEORETICĂ ŞI PRACTICĂ
Teorie
Module de curs
- Norme generale de muncă în activitatea de producţie culinară
- Drepturile consumatorilor de produse culinare
- Comunicare și comportament profesional
- Principii de nutriție sănătoasă și echilibrată
- Calitatea preparatelor si semipreparatelor culinare
- Organizarea activităților specifice în bucătărie
- Tehnologie culinară
- Evidența operativă specifică activității din bucătărie
Practică
Practica se desfășoară în laboratorul propriu şi în producție în cadrul hotelurilor și restaurantelor cu care Centrul Național de Învățământ Turistic a încheiat convenții de practică. Modulul se finalizează cu caiet de practică în bucătărie.
COMPETENȚE PROFESIONALE DOBÂNDITE
1. Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă și a reglementărilor în domeniul situațiilor de urgență specifice bucătăriilor și spațiilor anexe aferente
2. Aplicarea normelor igienico-sanitare specifice bucătăriilor și de siguranța alimentelor
3. Aplicarea normelor de protecție a mediului, prevenirea și combaterea risipei alimentare și a deșeurilor alimentare
4. Respectarea drepturilor consumatorului cu referire la cantitatea/calitatea/prezentarea preparatelor
5. Aplicarea noțiunilor de bază despre comunicare, comportament profesional, lucru în echipă și psihologia consumatorului specifice domeniului turismului și alimentației
6. Aplicarea principiilor nutriției sănătoase și echilibrate
7. Asigurarea calității materiilor prime şi auxiliare, a semipreparatelor și preparatelor culinare
8. Aplicarea noțiunilor de bază despre organizarea activităților specifice în bucătărie
9. Efectuarea operaţiilor primare asupra materiilor prime şi auxiliare
10. Realizarea semipreparatelor culinare
11. Realizarea preparatelor culinare
12. Prezentarea estetică a preparatelor culinare
13. Aplicarea noțiunilor de evidență operativă specifice activității din bucătărie
EXAMENUL DE ABSOLVIRE A CURSULUI
Test scris cu întrebări din modulele de pregătire teoretică.
Proba practică constă în executarea de preparate şi prezentarea acestora, conform biletelor de examen extrase.
TIP CERTIFICAT OBŢINUT
Certificat de calificare profesională cu recunoaștere națională și internațională eliberat de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale.
ACREDITARE
Centrul Național de Învățământ Turistic este autorizat de către Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesionala a Adultilor a Municipiului Bucuresti pentru cursul de BUCĂTAR, conform autorizaţiei seria B nr. 0013164, eliberată cu avizul Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale.
Specificații curs
- Lectures 9
- Teste 0
- Duration 4 ore/zi (teorie) și 8 ore/zi (practică)
- Skill level Orice nivel
- Language Română
- Students 0
- Assessments Yes
-
Teorie
Pregătire teoretică
-
Practică
Pregătire practică în laboratorul propriu şi în producție în cadrul hotelurilor și restaurantelor cu care CNIT a încheiat convenţii de practică. Modulul se finalizează cu caiet de practică în bucătărie.
-
Examen